Koop
meerdere produkten
en ontvang 5% korting !

Koop meerdere produkten
en ontvang 5%
korting !

• ORIVeDA's bedrijfsstrategie is uiterst transparant. De kern is om onze klanten te voorzien van de kwalitatief best mogelijke producten, informatie en achtergrond betreffende die producten en optimale service. Ook moeten de producten betaalbaar zijn.

• We zijn geen naiëve enthousiastelingen of simpelweg verkopers: we zijn genuanceerd en kritisch en experts in ons vakgebied. Onze teksten zijn niet afkomstig van Wikipedia maar uit gedegen literatuuronderzoek. Hoewel pas actief sinds december 2010 kunnen we mede door deze strategie inmiddels bogen op klanten in ruim 85 landen.

• Onze kernactiviteit is het verkopen van goed gedocumenteerde medicinale paddenstoelen-extracten. Daarnaast hebben we enkele gerelateerde speciale producten zoals een 'Stress-Management-Stack' en gezuiverd Shilajit • Mumijo.

Voor een beknopt overzicht van de punten waarop we ons onderscheiden klik hier.


• ORIVeDA extracten zijn zonder overdrijving de meest krachtige in hun soort (wereldwijd!), met gegarandeerde percentages van de belangrijkste actieve bestanddelen. We garanderen dat deze bestanddelen 'bio-available' zijn: opname door het lichaam (en daarmee therapeutisch potentieel) is dus verzekerd. Dat is minder vanzelfsprekend dan het klinkt!

• We kunnen onze kwaliteitsclaims onderbouwen met harde feiten: 'Certificates of Analysis' van onafhankelijke onderzoekslaboratoria zijn hier beschikbaar.
De research waarop de reputatie van deze medicinale paddenstoelen is gebaseerd is te raadplegen via deze webpagina.

• Vanaf het allereerste begin hebben we het gebruik van extracten benadrukt. Alleen door extracten te gebruiken kan therapeutisch potentieel worden gegarandeerd. Voor meer informatie kijk op deze pagina.

• Al in 2012 begonnen we als eerste ter wereld met het specificeren van beta-glucanen op onze labels. Dit zijn de belangrijkste actieve bestanddelen van de meeste medicinale paddenstoelen. Toendertijd vermeldde 98% van de verkrijgbare paddenstoelenprodukten geen enkele specificatie en de rest vermeldde hooguit 'polysaccharides', een algemene term die ook veel niet-bioactieve bestanddelen omvat. Feitelijk ongeschikt als indicator van kwaliteit.

Momenteel is het vermelden van beta-glucanen als indicatie van kwaliteit redelijk ingeburgerd. Er bestaat inmiddels ook een officieel geaccepteerde analyse-standaard zodat er feitelijk geen reden meer is om niet te testen. We adviseren consumenten dan ook om de verkoper altijd om bewijs te vragen als die een kwaliteitsclaim gebruikt.

• Oriveda is ook de eerste die cordycepin als kwaliteitsindicator gebruikt voor Cordyceps. We zijn verder de eerste en tot dusverre de enige die de NGF-bevorderende bestanddelen specificeert waar Lion's Mane bekend om staat - terpenen.

Kort samengevat kunnen we stellen dat we vanaf het allereerste begin voorop hebben gelopen bij het instellen en aanscherpen van kwaliteits-standaarden in deze niche van de supplementenwereld.
Onze benadering maakt het voor consumenten gemakkelijker om een kwaliteitsprodukt te kiezen en om misleidende informatie als zodanig te kunnen onderkennen. Kijk op onze FAQ-pagina voor meer achtergrond !

• Bij geen enkel ander bedrijf krijgt u zoveel waar voor uw geld. Niet alleen zijn onze prijzen vaak lager dan vergelijkbare producten, maar daarnaast zijn de percentages actieve bestanddelen doorgaans aanzienlijk hoger: in sommige gevallen ruim drie maal zo hoog als de beste concurrent.

En zoals gezegd, we garanderen daarnaast dat die therapeutisch belangrijke actieve bestanddelen ook echt door uw lichaam kunnen worden opgenomen. Onze kwaliteitsclaims worden bevestigd door testrapporten. Deze 'Certificates of Analysis' zijn hier in te zien.

• In ZO-Azië worden medicinale paddenstoelen al eeuwen gebruikt. Dit gebied herbergt dan ook de meest kritische consumenten - en daarom zijn we trots te kunnen melden dat ons klantenbestand in Z-Korea, China, Japan en Taiwan sterk groeiende is.
• We bieden maximale service: we zijn 7 dagen per week online en de vragen van onze klanten worden zeer gedetailleerd beantwoord. Deze vragen zijn ook voor ons erg belangrijk: ze bieden soms onverwachte invalshoeken en helpen ons nieuwe producten te ontwikkelen.

• Om contact met ons op te nemen kunt u deze link gebruiken. Omdat we in 24 tijdzones tegelijkertijd actief zijn is telefonisch contact helaas ondoenlijk.

• ORIVeDA is een geregistreerde merknaam van Oriveda BV, Amsterdam, lid van de Amsterdamse Kamer van Koophandel sinds 01-1997, onder nr. 66136016.
BTW #NL856410147B01Kijk eerst bij de veelgestelde vragen voordat u contact met ons opneemt !


Kijk eerst bij de veelgestelde vragen voordat u contact met ons opneemt !


FAQ - Bestellen / Verzenden / Betalen / Retourneren

Bestellen / Verzenden

Meteen nadat de Bestelknop is gebruikt kunt u uitchecken en betalen.

Klik op het tasje met het nummer in het menu rechtsboven. Er zal een venster openen met een overzicht van het bestelde en duidelijke stap-voor-stap instructies. Tijdens de procedure kan een account worden aangemaakt, maar dat is niet verplicht. Een account maakt opnieuw bestellen in de toekomst wel eenvoudiger en sneller.

Het is uiterst belangrijk om een compleet adres met postcode in te vullen ! Let er ook op dat u geen spelfouten maakt in uw emailadres. Als dat gebeurt zult u geen notificaties of informatie betreffende uw bestelling ontvangen. Bij grotere bestellingen raden we aan om te kiezen voor aangetekende verzending - u krijgt dan een track en trace code en uw aankoop is verzekerd. Er moet getekend worden bij ontvangst.

Nadat de uitcheckprocedure is voltooid en u heeft betaald krijgt u een bevestiging van uw bestelling. Daarnaast kijgt u een email met daarin links naar de bijsluiters die bij de bestelde producten horen. Deze bijsluiters zijn beschikbaar in verschillende talen.

Mocht u deze mails niet hebben ontvangen, kijk dan in uw spam-box en voeg ons email-adres ([email protected]) toe aan uw contacten. Als dat ook geen oplossing biedt, neem dan contact met ons op via deze link.
 • Afhankelijk van de omvang van de bestelling wordt deze verzonden in een beschermende envelop of een platte kartonnen verpakking. Bestellingen tot 5 items passen gewoon door de brievenbus.
 • Zodra uw bestelling in behandeling is genomen of is verzonden ontvangt u daarvan bericht.
 • Bestellingen worden binnen 1 tot 2 werkdagen verzonden. Doorgaans ligt een bestelling die voor 15.00u is gedaan de volgende werkdag in de bus (Nederland). Andere Europese bestemmingen kunnen tot ca. 5 werkdagen in beslag nemen, afhankelijk van de locatie. We gebruiken DPD/DHL voor de aflevering.
 • Bestellingen die gedurende de laatste 6 weken van het jaar worden geplaatst zijn meestal vertraagd als gevolg van de extreme seizoens-gerelateerde drukte. Onze excuses hiervoor !

Betalen

Onze webshop accepteert iDEAL, Bancontact (België), GiroPay (Duitsland), Paypal en credit cards.

De feitelijke afhandeling van de betaalprocedure gebeurt buiten ons om. Wij hebben geen beschikking over uw credit card gegevens o.i.d.

Zodra de betaling is afgehandeld ontvangt u daarvan onmiddelijk bericht per email. Dat is meestal binnen een minuut maar kan bij sommige betaalwijzen wat langer duren (Bancontact. Giropay m.n.).

Neem onmiddelijk contact met ons op als u ongewone dingen opmerkt !

Mijn credit card wordt geweigerd ??

Het kan gebeuren dat uw credit card betaling niet wordt geautoriseerd. Een reden kan zijn dat u onze website benaderd via een VPN of een proxy-server (als u niet weet wat dit is kunt u ervan uit gaan dat dit niet het geval is).

Onze credit card verwerker (STRIPE) ziet dit als 'verdacht' en zal in zo'n geval niet de kaart autoriseren. Mocht dit niet het geval zijn maar uw credit card wordt desondanks geweigerd dan moet u contact opnemen met de bank die uw credit card heeft verstrekt. Aangezien wij zelf geen betalingen verwerken kunnen we hier helaas niet bij helpen.

Neem onmiddelijk contact met ons op als u ongewone dingen opmerkt !

Waar is mijn geld ?

In het geval dat we geld teruggeven kan dat wat tijd kosten. Paypal is supersnel, maar teruggestorte iDEAL en credit card betalingen kunnen 5 - 10 dagen in beslag nemen. Dat ligt niet aan ons, maar aan de betalingsverwerkende instantie. Helaas kunnen we daar geen invloed op uitoefenen.

Retourneren

Aangezien we voedingssupplementen verkopen nemen we geen producten terug om redenen van hygiene en veiligheid. Mocht u een probleem hebben met het bestelde product, neem dan contact met ons op en we zullen ons best doen om te helpen.

FAQ - Paddenstoelenextracten

Welke paddenstoel is het meest geschikt voor mijn situatie ?

Paddenstoelen vallen onder schimmels, biologisch gezien. Het grootste verschil met 'gewone' schimmels is dat paddenstoel een vruchtlichaam hebben; dat is wat we de 'paddenstoel' noemen.

Schimmels zijn zonder overdrijving verantwoordelijk voor de grootste revoluties in de moderne geneeskunde. Denk aan anti-biotica (de eerste was penicilline, en 98% van alle anti-biotica is nog steeds gebaseerd op elementen uit schimmels), cholesterol-remmers (alle statines zijn afgeleid van elementen uit paddenstoelen/schimmels), anti-afstotingsmedicatie zoals cyclosporin en nog veel meer. In combinatie met een reguliere behandeling kunnen paddenstoelenextracten niet zelden het positieve effect van zo'n behandeling versterken en de negatieve bijwerkingen verminderen. Het is feitelijk voedsel met een therapeutisch potentieel. Nutraceuticals.

Laat u echter niet misleiden door marketingverhalen en de anekdotes die op het internet circuleren. Paddenstoelenextracten zijn geen 'magische medicijnen' of wondermiddelen. Was het maar waar !

Dat gezegd hebbende, produkten van goede kwaliteit kunnen wel degelijk helpen bij het optimaliseren en instandhouden van uw gezondheid. M.n. de negatieve effecten van het ouder worden en chronische stress kunnen tot op zekere hoogte worden geneutraliseerd.

Paddenstoelenextracten hebben in het algemeen zelf geen bijwerkingen omdat ze vooral als een natuurlijke BRM (Biological Response Modifier) werken. Dat houdt in dat de natuurlijke reacties van het lichaam worden geoptimaliseerd maar altijd binnen de bestaande natuurlijke grenzen. Als voorbeeld - een verzwakte natuurlijke afweer a.g.v. stress of leeftijd kan worden 'opgepiept' maar de kans op overprikkeling (wat bijvoorbeeld een allergie of een andere immuunstoornis zou kunnen opleveren) is feitelijk afwezig. Dat gezegd hebbende, mensen en hun gezondheidsproblemen zijn allemaal verschillend en 100% zekerheid is er nooit.

Hieronder een overzicht van een aantal paddenstoelen extracten en waar ze volgens onderzoek vooral geschikt voor zijn.

(overzicht volgt...)

Wat te kiezen / verwarrende informatie op het internet ?

De meeste verkopers van dit soort supplementen zijn doorgaans enthousiaste idealisten of doorsnee handelaren. In het eerste geval levert dat sterk subjectieve en ‘gekleurde’ achtergrondinformatie op (alleen die informatie die de verkoper aanspreekt en in zijn overtuiging bevestigt krijgt een plekje) en in het tweede geval krijgt men vooral een marketingverhaaltje te lezen - verkopen is het voornaamste doel, immers.

Hieronder wat op gezond verstand gebaseerde vuistregels om de aanwezige informatie op waarde te kunnen schatten.
 • Medicinale paddenstoelen zijn geen magische produkten. Helaas. Ze ontlenen hun ‘therapeutische’ effecten aan de aanwezige bioactieve stoffen. Deze zijn in de afgelopen jaren goed onderzocht en in kaart gebracht. Er zijn dus veel feiten bekend.

 • Het is niet vanzelfsprekend dat die stoffen aanwezig zijn (zoals ook niet iedere sinaasappel vitamine C bevat). Het is nog veel minder vanzelfsprekend dat die stoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen (‘bioavailable’ zijn).

 • Paddenstoelen zijn volgens onderzoek rauw of gedroogd/verpoederd voor 80% van de mensen onverteerbaar. Ze bestaan namelijk -structureel gezien- uit onverteerbaar chitine. Het zijn geen planten ! Tenzij uw voorouders generaties lang insecten of schaaldieren aten ontbreekt het enzym chitinase in uw maag of is het amper actief. Chitinase is essentieel om onbewerkte paddenstoelen te kunnen verteren - dit enzym breekt chitine af en maakt zodoende de bioactieve stoffen vrij. Het maagzuur kan dat niet.

 • Om er zeker van te zijn dat het lichaam de bioactieve stoffen kan opnemen moet het paddenstoelensupplement dus een extract zijn. Heet water extracten zijn het meest gangbaar - door een bewerking met heet water wordt het chitine opgelost en komen de bioactieve stoffen vrij.

 • De objectieve kwaliteit van een supplement wordt bepaald door de aanwezige bioactieve stoffen en de afwezigheid van schadelijke stoffen zoals zware metalen. De aanwezigheid en de hoeveelheid van deze stoffen kan eenvoudig in een laboratorium worden vastgesteld. Zo kan zowel de kwaliteit als de veiligheid objectief worden vastgesteld.

 • Waar het product vandaan komt doet er in principe niet toe, alleen testresultaten (harde objectieve feiten) tellen. 'Siberische Chaga is altijd de beste' is bijvoorbeeld niet op feiten gebaseerd. Het is marketing - 'wat van ver komt is lekkerder...'

 • Polysaccharides zijn een slechte kwaliteits-indicatie. Polysaccharides omvatten namelijk ook zetmeel, cellulose, chitine en diverse waardeloze maar veel gebruikte vulstoffen zoals dextrine. Beta-glucanen zijn de enige bioactieve polysaccharides. Kies daarom altijd een product dat beta-glucanen specificeert.

 • De belangrijkste bioactieve stoffen in alle paddenstoelen zijn beta-glucanen, terpenen / tri-terpenen en polyfenolen (anti-oxidanten).

 • Het is goedkoop en relatief eenvoudig om deze stoffen te identificeren en te meten in een laboratorium. De enige logische reden om dit niet te doen is dat het gebrek aan objectieve kwaliteit dan zichtbaar wordt: de bioactieve stoffen zijn afwezig of het percentage is relatief laag. De meeste handelaren specifieren niets en hopen dat u hen op hun woord gelooft. Dus, kijk of het produkt een of meerdere van deze stoffen specificeert en garandeert. Die informatie staat in het beste geval op het ‘supplement facts’ etiket achterop. Het vermelden van deze informatie is echter niet verplicht voor ‘kruidenpreparaten’ (waaronder ook paddenstoelen worden gerekend). Helaas.

 • Door het extractieproces wordt het ook eenvoudig om het product tot op zekere hoogte te standardiseren en de hoeveelheid zware metalen te minimaliseren. Onbewerkte/gedroogde/verpoederde paddenstoelen kunnen nooit bioactieve stoffen garanderen. Ook zijn ze doorgaans verontreinigd met zware metalen (ja, ook als ze ‘biologisch’ zijn). Extractie komt dus de veiligheid en de kwaliteit altijd ten goede.

 • Standardiseren gebeurt bijvoorbeeld door het mengen van verschillende ‘batches’, ieder met zijn eigen specificaties.

 • Paddenstoelen absorberen van nature zware metalen uit hun omgeving en slaan die op. Ook ‘biologische’ / 'organic' produkten worden doorgaans niet getest op zware metalen, alleen op pesticiden. Het is aan te bevelen om de verkoper om een testrapport te vragen wat duidelijk laat zien wat en hoe er is getest. Alleen rapporten van onafhankeijke laboratoria zijn betrouwbaar. De slager die zijn eigen vlees keurt is niet aan te raden.

 • Veel producten op de markt zijn niet gebaseerd op paddenstoelen maar op 'biomassa'. Biomassa is de combinatie van gedroogde en verpoederde graan/rijst met het daarin groeiende mycelium (de 'wortels' van de paddenstoel). Dergelijke producten bestaan vooral uit zetmeel (volgens onderzoek ruim 60 - 80%, allemaal onverteerd graan) en niet uit paddenstoelen. Het zijn nooit extracten en op het etiket staan geen specificaties. Dit zijn producten met weinig tot geen therapeutisch potentieel. De websites lopen echter over van de wetenschappelijke referenties en kwaliteitsclaims. Geen enkele van die kwaliteitsclaims kan echter worden onderbouwd met feiten / een testrapport, en de wetenschappelijke referenties hebben nooit betrekking op biomassa maar op paddenstoelen.

 • Informatie die alleen op de website / in de folder / op het etiket voorop staat is niet meer dan marketing tenzij die informatie wordt herhaald op het officiële etiket achterop. Alleen wat op dat etiket staat is namelijk wettelijk bindend en overdrijving / leugens zullen resulteren in juridische stappen van de overheid. Die informatie klopt doorgaans wel.

 • Als kwaliteitsclaims niet kunnen worden onderbouwd met bijvoorbeeld objectieve laboratoriumrapporten hebben ze geen waarde en mag u ervan uitgaan dat ze niet kloppen. Kwaliteitsclaims zoals “xx % van stof A” zijn zoals gezegd eenvoudig en goedkoop te onderbouwen d.m.v. een laboratoriumtest. Een beta-glucan test kost bijvoorbeeld maar iets meer dan € 100 en er is maar 1 test nodig voor, zeg, 1000 kg extract. De kosten zijn dus minimaal. Testen op zware metalen gebeurt ook praktisch nooit.

 • Zoals al eerder gezegd, de redenen waarom bijna geen enkele verkoper zijn produkten laat testen zijn alle marketingtechnische redenen.

 • Harde feiten -cijfers- zijn eenvoudig te vergelijken met andere harde feiten. Als een produkt geen topkwaliteit is of weinig waar voor je geld biedt is dat meteen zichtbaar. Een mooi verhaaltje met veel ‘exotische’ details (‘Siberische Chaga’, ‘Chinese traditie’, 4000-jarige geschiedenis, etc…) doet het altijd goed. Mensen willen dromen om in te geloven. Uw gezondheid is echter meer gebaat bij objectief vastgestelde kwaliteit.

Zijn de produkten veilig / biologisch ?

Honderd procent.
 • Onze paddenstoelen-extracten worden geproduceerd in een state-of the-art farmaceutische fabriek, gecertificeerd volgens GMP, ISO 9001:2008 en ISO 22000:2005 voor farmaceutische produkten, en daarnaast HACCP. Ook zijn alle basis materialen gecertificeerd USDA-organic (biologisch). Dit zijn de strengste kwaliteitsnormen die er zijn.
 • Daarnaast laten we onze extracten ook testen in een onafhankelijk laboratorium, ter verificatie. De 'Certificates of Analysis' van deze tests zijn hier te vinden. Vergelijk ze met de certificaten van andere aanbieders om de kwaliteit te beoordelen. Bij ons keurt de slager niet zijn eigen vlees!
 • Veel aanbieders laten zich nadrukkelijk voorstaan op het feit dat hun produkten 'biologisch' zijn. Helaas betekent 'biologisch' niet zonder meer dat de produkten veilig zijn, alleen maar dat er geen verboden pesticiden zijn gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld nooit op zware metalen getest, hoe vreemd dat ook mag klinken. Vraag altijd om een testrapport. Paddenstoelen absorberen van nature veel zware metalen en slaan die op.
 • 'Biologisch' op zich is geen indicatie van goede kwaliteit. Goede kwaliteit blijkt uit de feiten; precieze percentages van de belangrijkste bioactieve ingrediënten, vermeld op het etiket.

Waarom verkopen jullie alleen extracten in capsules en geen los poeder ?

 • Capsules maken doseren gemakkelijk - je weet precies hoeveel je neemt en wat er in de capsules zit. Die zijn overigens eenvoudig te openen en het poeder kan dan alsnog worden opgelost in warm of heet water.
 • We verkopen sterk geconcentreerde extracten. Een eigenschap van dit soort extracten is dat ze sterk hygroscopisch zijn - ze absorberen vocht. Los poeder is daarom moeilijk houdbaar en het is niet eenvoudig om het vochtvrij te houden. Als er geen maatregelen worden genomen (zoals toevoegingen) zal poeder snel gaan klonteren of gewoon hard worden. Hoewel dit geen effect heeft op de werking is het niet meer te verkopen. Extract-poeder in capsules is veel minder vatbaar voor dit probleem.
Dit effect kan trouwens ook als een indicatie van kwaliteit worden gezien - extracten met een laag percentage beta-glucanen of producten die geen echte extracten zijn (zoals biomassa-poeder of simpelweg gedroogde en verpoederde paddenstoel) zullen dit probleem nooit hebben.

Tot voor kort verkochten we wel Chaga in poedervorm, maar er was weinig vraag naar. Daarom is Chaga in poedervorm m.i.v. september 2021 niet langer verkrijgbaar.

Wat is biomassa en wat is er mis mee ?

Buiten China worden paddenstoelen bijna uitsluitend gekweekt op een vaste voedingsbodem (d.i. substraat; 'solid state cultivation'). Dit is het goedkoopste en relatief eenvoudig te doen. Het is echter onmogelijk om dit substraat te scheiden van het spinragfijne mycelium wat zich daarin ontwikkelt. Biomassa is hier het geheel van substraat (dit is de voedingsbodem voor paddenstoelen, meestal graan of rijst) en de zich daarin ontwikkelende mycelia (de 'wortels' van de paddenstoel).

Onderzoek wees uit dat supplementen gebaseerd op biomassa tot wel 80% uit onverteerd substraat (zetmeel) kunnen bestaan.
Daarnaast is het technisch moeilijk om extracten van deze biomassa te maken. Dus wordt de biomassa meestal alleen gedroogd en verpoederd, en daarna eventueel tot tabletten of capsules verwerkt. De consument krijgt dus een product dat grotendeels uit zetmeel bestaat. Daarnaast is het aanwezige percentage paddenstoel grotendeels onverteerbaar omdat het niet geëxtraheerd is.

Wel bevat biomassa zogenaamde 'secundaire metabolieten', dit zijn actieve enzymen en andere stofjes die het mycelium tijdens zijn groei afscheidt. Deze metabolieten zijn therapeutisch ook waardevol en goed opneembaar door ons lichaam. Het aanwezige percentage is echter een factor 10 lager dan in een extract, zodat naar onze mening een biomassa product een bijzonder inefficiënte en dure manier is om van medicinale paddenstoelen te profiteren.

Een potje biomassa product kan de helft goedkoper zijn dan een extract, maar je hebt er 10x zoveel van nodig om hetzelfde therapeutische effect te bereiken. Dit wordt bevestigd door recent onderzoek.

Wat voor verhouding wordt gebruikt bij de extractie ? 8:1 ? 10:1?

Deze getallen worden door sommige verkopers gebruikt om de potentie van hun product te benadrukken. In feite is dit misleidend. Ze geven een reductie in gewicht of volume aan, meer niet. Paddenstoelen bevatten veel water, tot wel 90% (zoals Agaricus blazei). Drogen en verpoederen zal al voldoende zijn om 10:1 te bewerkstelligen - de 90% water is verdwenen. En dan heeft er nog geeneens extractie plaatsgevonden - het verwijderen van water is geen extractie.

De kern van het verhaal is dit: deze verhoudingen op zichzelf betekenen niets. Ze worden meestal gebruikt door verkopers die biomassa producten of gewoon gedroogde paddenstoelen verkopen, verpoederd en daarna al of niet tot tabletten of capsules verwerkt. Gedetailleerde beschrijvingen van de bioactieve bestanddelen (zoals beta-glucan-percentages) ontbreken dan ook meestal,. Zie ook hier.

Het enige wat echter voor de consument belangrijk is is de hoeveelheid bioactieve bestanddelen die het product bevat - als die niet op het label worden vermeld zal de therapeutische potentie van het desbetreffende product waarschijnlijk twijfelachtig zijn.

Wat is de houdbaarheidsdatum ?

Onze paddenstoelenextracten hebben geen houdbaarheidsdatum, maar een 'Best before' datum (wat neerkomt op 'bij voorkeur gebruiken voor')

Het extractpoeder in de capsules is namelijk niet chemisch actief maar inert. Het enige probleem is dat het hygroscopische poeder vocht kan opnemen en vocht kan bacteriegroei bevorderen. Vandaar toch een 'Best before' datum. Deze datum ligt tenminste 1½ tot 2½ jaar in de toekomst, omdat we met relatief kleine batches werken.

Waarom de extracten innemen met vitamine C op een lege maag ?

Het belangrijkste bioactieve ingrediënt van zowat alle medicinale paddenstoelen is beta-glucaan, een soort polysaccharide (= koolhydraat).

Beta-glucanen zijn enorm grote moleculen, wat opname door de darmwand moeilijk maakt. Daarom is het van belang dat er zo min mogelijk 'competitie' aanwezig is - vandaar de lege maag. Ook geen vezel-rijke smoothies dus !!

Onderzoek wees uit dat vitamine C (ascorbinezuur) de opname van beta-glucaan aanzienlijk verbetert. 20 - 50mg van het meest eenvoudige type vitamine C is al voldoende.

Lees bijvoorbeeld dit artikel - en Google 'beta-glucan vitamin C' om nog veel meer rapporten te vinden.

Waarom is het beter deze extracten niet met zuivelprodukten te combineren?

Belangrijke bioactieve ingrediënten van alle medicinale paddenstoelen zijn de anti-oxidanten (m.n. polyfenolen). Lactose (aanwezig in alle zuivel) bind polyfenolen en neutraliseert daardoor de anti-oxidante effecten.

Wetenschappelijke rapporten zijn het op dit punt echter niet altijd eens. Daarom bevelen we aan om of lactose-vrije zuivel te kiezen of zuivelprodukten op een ander moment te consumeren dan de supplementen; tenminste een uur later. Dat minimaliseert de kans op negatieve interactie. (link)

Zijn de producten getest op de aanwezigheid van zware metalen en dergelijke ?

Alle produkten zijn 100% veilig. Iedere batch wordt onderzocht door een objectief laboratorium (ISO 17025 geaccrediteerd; d.i. het hoogste niveau van betrouwbaarheid) en de resultaten zijn hier te vinden.

Bij zware metalen geldt dat de -veilige- hoeveelheid in verhouding tot het lichaamsgewicht moet worden gezien. Immers, voor een baby kan 1 mcg misschien giftig zijn, maar niet voor een volwassene.

Hieronder de officiële EU en WHO / Joint Expert Committee on Food Additives (WHO / JECFA) normen. De vermelde hoeveelheden zijn in mcg (microgrammen).
 • Arsenicum: (Volwassene, 70 kg: 150 mcg = dagelijkse limiet)
 • Cadmium: (Volwassene, 70 kg: 70 mcg = dagelijkse limiet)
 • Lood: (Volwassene, 70 kg: 250 mcg = dagelijkse limiet)
 • Kwik: (Volwassene, 70 kg: 16 mcg = dagelijkse limiet)

De capsules hebben een andere kleur dan voorheen ?

Paddenstoelen extracten zijn natuurlijke produkten. De kleur heeft altijd kleine variaties. Daarnaast kan een andere verwerkingsmethode ook een andere kleurschakering opleveren.

Maar uiteindelijk draait het om de gegarandeerde actieve bestanddelen, niet om de kleur. Kijk daarom op het etiket. En bij twijfel, neem contact met ons op.

Kan ik er zeker van zijn dat de producten zullen werken ?

Helaas kan er nooit een garantie worden gegeven, net als in de reguliere geneeskunde. Iedere persoon en iedere aandoening is immers uniek tot op zekere hoogte. Er zijn talloze variabelen in het spel, dus wat experimenteren is onvermijdelijk en de uitkomst is tot op zekere hoogte onvoorspelbaar.

Hieronder enkele vuistregels, gebaseerd op wetenschap, gezond verstand en logica, die de kans op succes kunnen verhogen:

• Kies altijd een extract, bij voorkeur in poedervorm. Vermijd tincturen e.a.vloeibare middelen. Volgens research heeft 80% van de mensen of moeite of kan in het geheel geen onbewerkte paddenstoelenproducten verteren. Dit omdat het enzym chitinase ontbreekt of amper actief is in de maag. Omdat insecten en rauwe schaaldieren doorgaans niet op ons menu staan is er geen namelijk behoefte aan dit enzym, dat helpt chitine af te breken. De bioactieve stoffen van paddenstoelen liggen opgesloten in chitine, de strucureel belangrijkste bouwsteen van de cellen van schimmels en paddenstoelen. Chitine belemmert de absorptie en daarmee het therapeutische potentieel van de bioactieve stoffen. Door een extractieproces wordt de chitine opgelost en is de absorptie gegarandeerd. Kijk ook op deze link voor meer details.

• 'Extracten' in vloeibare vorm / tincturen zijn niet aan te raden. 95% van het product is immers waardeloze vloeistof (meestal alcohol/water) die als drager fungeert maar verder geen medicinale functie heeft. Wat er overblijft na verdamping van alle vloeistof is feitelijk wat u koopt als u een extract in poedervorm koopt (los of in capsules). Een 30ml flesje tinctuur bevat het equivalent van ca. 4 capsules / 1 gram !

• Vergelijk de kwaliteitsclaims op de website met het officiële etiket: het 'supplement facts' etiket - het is onwettig om te overdrijven of the liegen op dat etiket, maar op de website of op het etiket op de voorkant van het product mag veel meer. Het officiële etiket zou tenminste beta-glucanen moeten specificeren (komen in alle paddenstoelen voor). Beta-glucanen kunnen tegenwoordig eenvoudig worden gemeten met de officieel erkende Megazyme® methode.

Polysaccharidepercentages zijn geen betrouwbare kwaliteitsindicatie. Beta-glucanen zijn polysaccharides, maar niet alle polysaccharides zijn beta-glucanen. Veelgebruikte vulstoffen zoals dextrine of zetmeel zijn ook -waardeloze- polysaccharides die in veel supplementen worden aangetroffen. Een hoog percentage polysaccharides betekend niet automatisch dat het een kwaliteitsproduct is.

Of het supplement verontreinigd of aangelengd is met zetmeel of dextrine is eenvoudig thuis te testen: open een capsule en mix het poeder wat erin zit met een beetje water om een oplossing te maken. Voeg daarna een paar druppels zuivere jodium toe. Zie ook deze youtube video. Als de oplossing van kleur veranderd (zwart, blauw, rood) wijst dat op de aanwezigheid van 'vreemde' polysaccharides of zetmeel. Percentages tot wel 70% zijn niet ongewoon. Rijstpoeder wordt ook vaak toegevoegd om het gewicht te verhogen en klontering van het sterk hygroscopische extractpoeder tegen te gaan.

• Als een verkoper begint over zaken als '10:1' extract (of wat voor verhouding ook), maar verder geen specificaties van de actieve bestanddelen geeft op het officiële etiket is de kans groot dat het geen extract is maar slechts een gedroogde/verpoederde paddenstoel .( Zie ook 'Wat voor verhouding wordt gebruikt bij de extractie ? 8:1 ? 10:1? ').

Er is geen enkele logische reden om niet op -bijvoorbeeld- beta-glucanen te testen. Het is goedkoop (€ 100), betrouwbaar en het is wat de klant wil weten. We blijven erop terugkomen: de enige reden om niet de objectieve kwaliteit te testen is dat de klant dan meteen kan zien hoe goed of slecht het product feitelijk is - en dat laten de meeste verkopers liever in het midden. Ze geven de voorkeur aan een mooi verhaal inplaats van feiten.

• Als je absolute zekerheid wil dan is het mogelijk om een Certificate of Analysis (CoA) op te vragen bij de verkoper. Daarin staat precies vermeld hoe het met de zware metalen en de actieve bestanddelen gesteld is. Die cijfers moeten overeenstemmen met het etiket. Zo'n certificaat heeft alleen waarde als het is uitgegeven door een erkend laboratorium en van recente datum is. Dus geen 'in-house testing' of zelfgemaakte 'Technical Data Sheets'.

Een veel uitgebreidere en gedetailleerdere koopgids is hier te vinden.

FAQ - Shilajit - Mumijo

Hoe kan ik het beste Shilajit-Mumijo afwegen / doseren / innemen ?

Omdat Mumijo / Shilajit een kleverige pasta is, is het inderdaad niet eenvoudig om, zeg maar, een halve gram o.i.d. af te wegen. We adviseren dan ook om meteen een oplossing met water te maken. (40 % Mumijo/Shilajit, 60 % gedistilleerd of gekookt/afgekoeld water).

Voeg de voorgeschreven hoeveelheid water toe aan de plastic container waarin de Shilajit geleverd wordt. Voor 25 gram is dit ± 40 ml water, dat past nog net in het plastic bakje samen met de Shilajit. Laat dit een nachtje staan (of langer indien nodig - het geleverde product heeft een hoge dichtheid) en roer daarna even door om een gelijkmatige oplossing te verkrijgen.

Mocht u een ander potje willen gebruiken, dan is aan te raden om het product eerst in de vriezer te plaatsen. Eenmaal bevroren kan het eenvoudig uit de plastic container worden gehaald.

In de aangegeven verhouding is de oplossing (net als het pure Shilajit) onbeperkt houdbaar (in een goed afgesloten potje) op een koele en donkere plaats, zoals de koelkast. Het kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Verhoogt u de hoeveelheid water (zeg, 1 liter met daarin 25 gram Mumijo opgelost) dan verhoogt u ook de dagelijkse inname in dezelfde verhouding. Een dergelijke oplossing is niet langer onbeperkt houdbaar - we adviseren daarom hiervan af te zien. Na 10 dagen gebruik is een week rust voorgeschreven.

Voor het afmeten adviseren we een setje keuken afmeet-lepeltjes te kopen; een kwart theelepel oplossing is bijvoorbeeld 1.25 ml, voldoende als dagelijkse dosis voor een volwassene met een lichaamsgewicht van 80-90 kg.

Als u het als creme of lotion wil toepassen, los het op in de bodylotion of zalf die u als basis gaat gebruiken. De houdbaarheid wordt daardoor gelijk aan de houdbaarheids datum van de zalf / lotion. De verhouding is goed als u de uitgesproken geur van de Shilajit niet meer kunt waarnemen. Het komt dus niet zo heel precies in dit geval - maar u heeft niet veel nodig. Meer uitleg en een uitgebreid afmeetschema is opgenomen in de uitgebreide bijsluiter.

Is Shilajit veilig en is het getest op zware metalen ?

Online zijn er diverse bronnen die erop wijzen dat Shilajit doorgaans verontreinigd is met zware metalen zoals lood (een waarschuwing die doorgaans gepaard gaat met een 'beter' aanbod).

Zulke beweringen zijn gemakkelijk te weerleggen - laat het product testen en deel het resultaat met de buitenwereld. Een van de grootste critici is waarschijnlijk de Natural News website (van 'Health Ranger' Mike Adams) reden waarom we hun laboratorium hebben gekozen om ons product te laten testen. De uitkomst was uitstekend, zoals verwacht.

Het meest recente test report kan hier worden gevonden.

Op deze website (helaas alleen Engelstalig) is een uitgebreid en aanbevelingswaardig overzicht te vinden van de achtergronden en dergelijke van Shilajit-Mumijo. Ook worden er ruim 25 Shilajit producten met elkaar vergeleken op prijs, de aanwezigheid van testrapporten en betrouwbaarheid. Oriveda komt daarbij als een van de beste uit de bus.
oriveda faq

Please select your region / currency